Mat & restauranger
Grekisk sallad i Lefkos
Karpathos är en ö som håller fast vid sina traditioner och detta gäller även maten! Här kan du smaka på en massa lokala och unika specialiteter som inte går att hitta någon annanstans i Grekland. Prisnivån på restaurangerna på Karpathos är också något lägre än på de andra mer besökta öarna.
Specialiteter
Några av de många typiska karphatiska rätterna är bl.a. Makarounes som är en typ av pasta som äts tillsammans med lök och ost, Skaros som är ungsbakad fisk, Kopeles som är örtpajer, Tourtes som är pajer fyllda med lokal ost och Bizanti som är lamm fyllt med ris tillagat i en speciell träugn. Passa även på att smaka på de delikata sesamkexen Sousamokouloura och den speciella baklavan som tillagas på ön. Självklart finns även de grekiska favoriträtterna Souvlaki, Tzatziki och Moussaka också på Karpathos.
Eget vin och god ost
Andra lokala produkter som går att köpa med sig hem är honung och olivolja samt Manouliost som är lagad på getmjölk. Ön tillverkar även sitt eget vin och det söta rödvinet från Othos kan vara ett mycket omtyckt minne från Karpathos.
Ät gott på någon av alla tavernor
I Diafani kan du passa på att äta hemlagad grekisk mat på den mysiga lilla familjeägda tavernan Anixi som är belägen i trädgården som hör till familjens hus. Det finns inga menyer på denna taverna utan du kan välja mellan flera läckra huvudmåltider som ändras dagligen.
Four Seasons restaurang i Amopi har en ständigt återkommande kundkrets vilket inte är att undra på, tack vare den utsökta maten och den goda servicen som restaurangen servererar sina gäster. Här kan du äta både internationella rätter och typiska grekiska specialiteter.
Strax innan flygplatsen finns den lilla tavernan Rina som drivs av ett äldre par. Här är det en upplevelse att äta eftersom de bara har några enstaka rätter varje dag, bereonde på vad de kände för att laga just den dagen. Mycket av grönsakerna kommer dessutom från den egna trädgården.
Ovanför stranden Damatria ligger tavernan Poseidon som drivs av en kvinna som vunnit tävlingen Master Chef i Grekland. Här äter man Medelhavsmat i olika former, ofta med en ovanlig tvist.
I Pigadia finns förstås ett stort utbud av tavernor att äta på. Merparten av tavernorna är bara öppna under sommarhalvåret, men To Helleniko (gågatan) och Mesogeios (hamnpromenaden) är två av de få tavernor som har öppet året runt. Det är också på dessa två man äter som allra godast. Vill man prova på Grekiska tapas (Meze) så är Mesogeios stället man ska gå till. Be dom rekommendera några smårätter som är speciella för ön och låt er smaka.
Två andra bra tavernor i Pigadia är Mike's restaurant där man äter god mat i trevlig och lugn miljö samt Life of Angels, där man äter god och riklig mat på en balkong ovanför hamnpromenaden.
Bästa fisken finns i Finiki
Om du gillar fisk så finns öns bästa fiskrestauranger i byn Finiki på den sydvästra sidan av ön. Eftersom färsk fisk alltid säljs till kilopris är det bra att fråga exakt hur mycket den fisk du väljer att äta kommer att kosta. I Finiki finns flera bra fiskrestauranger som alla serverar färsk fisk i olika former.
Laga egen mat
Bor man i lägenhet kan man förstås också laga sin egen mat om man inte vill äta ute varje dag. I Pigadia finns en stor mataffär strax ovanför den plats där alla taxibilar samlas i väntan på körningar. I mataffären finns bl a en välsorterad ost- och charkdisk.
Specialiteter
Några av de många typiska karphatiska rätterna är bl.a. Makarounes som är en typ av pasta som äts tillsammans med lök och ost, Skaros som är ungsbakad fisk, Kopeles som är örtpajer, Tourtes som är pajer fyllda med lokal ost och Bizanti som är lamm fyllt med ris tillagat i en speciell träugn. Passa även på att smaka på de delikata sesamkexen Sousamokouloura och den speciella baklavan som tillagas på ön. Självklart finns även de grekiska favoriträtterna Souvlaki, Tzatziki och Moussaka också på Karpathos.
Eget vin och god ost
Andra lokala produkter som går att köpa med sig hem är honung och olivolja samt Manouliost som är lagad på getmjölk. Ön tillverkar även sitt eget vin och det söta rödvinet från Othos kan vara ett mycket omtyckt minne från Karpathos.
Ät gott på någon av alla tavernor
I Diafani kan du passa på att äta hemlagad grekisk mat på den mysiga lilla familjeägda tavernan Anixi som är belägen i trädgården som hör till familjens hus. Det finns inga menyer på denna taverna utan du kan välja mellan flera läckra huvudmåltider som ändras dagligen.
Four Seasons restaurang i Amopi har en ständigt återkommande kundkrets vilket inte är att undra på, tack vare den utsökta maten och den goda servicen som restaurangen servererar sina gäster. Här kan du äta både internationella rätter och typiska grekiska specialiteter.
Strax innan flygplatsen finns den lilla tavernan Rina som drivs av ett äldre par. Här är det en upplevelse att äta eftersom de bara har några enstaka rätter varje dag, bereonde på vad de kände för att laga just den dagen. Mycket av grönsakerna kommer dessutom från den egna trädgården.
Ovanför stranden Damatria ligger tavernan Poseidon som drivs av en kvinna som vunnit tävlingen Master Chef i Grekland. Här äter man Medelhavsmat i olika former, ofta med en ovanlig tvist.
I Pigadia finns förstås ett stort utbud av tavernor att äta på. Merparten av tavernorna är bara öppna under sommarhalvåret, men To Helleniko (gågatan) och Mesogeios (hamnpromenaden) är två av de få tavernor som har öppet året runt. Det är också på dessa två man äter som allra godast. Vill man prova på Grekiska tapas (Meze) så är Mesogeios stället man ska gå till. Be dom rekommendera några smårätter som är speciella för ön och låt er smaka.
Två andra bra tavernor i Pigadia är Mike's restaurant där man äter god mat i trevlig och lugn miljö samt Life of Angels, där man äter god och riklig mat på en balkong ovanför hamnpromenaden.
Bästa fisken finns i Finiki
Om du gillar fisk så finns öns bästa fiskrestauranger i byn Finiki på den sydvästra sidan av ön. Eftersom färsk fisk alltid säljs till kilopris är det bra att fråga exakt hur mycket den fisk du väljer att äta kommer att kosta. I Finiki finns flera bra fiskrestauranger som alla serverar färsk fisk i olika former.
Laga egen mat
Bor man i lägenhet kan man förstås också laga sin egen mat om man inte vill äta ute varje dag. I Pigadia finns en stor mataffär strax ovanför den plats där alla taxibilar samlas i väntan på körningar. I mataffären finns bl a en välsorterad ost- och charkdisk.